Raam, sleutel
Lezen voor de lijst
De jonge schrijfster Karlijn Spichter wordt thuis geïnterviewd over haar debuut door tv-journalist Hanna Verbeek. Er is meteen een soort vertrouwdheid tussen de twee en als Hanna even haar hand op het been van Karlijn legt, is er zelfs sprake van seksuele spanning. Na afloop van het interview zet Karlijn het raam open en helpt ze mee de spullen van de tv-ploeg naar hun busje te dragen. Terug bij haar voordeur ziet ze dat die is dichtgewaaid. De sleutel ligt binnen. - Het begin van een noodlottige samenloop van omstandigheden.
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Lees alvast een paar bladzijden
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
Ingetogen, perfect gecomponeerde roman. Ontroerend. Hypnotiserend. Een geraffineerde roman over rouw, schuld en het ongrijpbare van verliefdheid. Indringende literatuur op de vierkante centimeter. Een even intrigerend als ingenieus en minutieus gecomponeerde parel.
Een handvol typeringen uit recensies. Het is wel duidelijk: Raam, sleutel is prachtig en subtiel, zit heel goed in elkaar, zegt veel in weinig woorden. Dat betekent dus: aandachtig lezen – niet omdat het zo gecompliceerd is, maar om niets te missen – en genieten!
Om over na te denken
Een vraag die als een refrein terugkeert in deze roman: ‘Uit hoeveel levens bestaat een mensenleven?’
Wat als … kleine dingen hebben vaak grote gevolgen. Herken je dat?
Je kunt je behoorlijk schuldig voelen over jouw aandeel in iets wat helemaal verkeerd is gegaan, ook al speelde jij nauwelijks een rol in het geheel. Is zo’n schuldgevoel terecht?
Als je beste vriend(in) in jouw kamer en jouw spullen blijkt te neuzen als jij er niet bent, wat betekent dat dan voor jullie vriendschap?
Is er een beste manier om te rouwen, of moet ieder mens de manier kiezen die bij hem/haar past?
Kan een mannelijke schrijver zich genoeg inleven in een vrouwelijke hoofdpersoon? En kan hij eigenlijk wel schrijven over vrouwenliefde? (Of zijn dit stomme vragen?)
Prijzen
- Genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 2022
- Genomineerd voor de Nederlandse Boekhandelsprijs 2022
- Genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs 2022
- Genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs 2021
De schrijver introduceert zijn boek
Uit een interview met Robbert Welagen
Wat anderen van dit boek vonden
‘Weer een prachtige, compacte roman van Robbert Welagen. Bij het grote publiek toch een relatief onbekende auteur, maar voor de literaire kenner is hij dat zeker niet. Welagen heeft geen honderden
bladzijden nodig om een beginnende lesbische liefdesrelatie te schetsen. Binnen enkele hoofdstukken staat die geramd. (…) Ik ben vanaf het begin fan van Welagen. Hoe een toevallige omstandigheid (het openen van een raam) grote gevolgen kan hebben. Het is een mooie, gelaagde roman, die ook de wat oudere scholier zal aanspreken.'
Cees van de Pol, op: scholieren.com
‘Raam, sleutel is evenzeer een roman over schrijven. Karlijn zegt: 'Als ik iets verzon, was het er. Als iets gebeurde, was het er ook. Allebei werd het onderdeel van dezelfde werkelijkheid.' Het boek is gelaagd, slim gecomponeerd, maar daardoor ook cerebraal. Je leest meer constructie dan gevoel, meer literatuur dan leven, maar daar is het Robbert Welagen ook om te doen.’
Jozefien Van Beek, in: De Standaard (op LiteRom)
‘Het is de verdienste van Welagen dat hij in zo'n korte roman zo diep kan afdalen in de gevoelens van een vrouw, zonder heel expliciet te worden. Daarnaast geeft Welagen een vilein inkijkje in de literaire wereld, waarin uitgevers zonder scrupules auteurs achter de broek aan zitten om hun succes uit te melken, want 'het zou zonde zijn als we dit momentum niet grijpen.'’
Coen Peppelenbos, in: Dagblad van het Noorden (op LiteRom)
Uittreksel
Log in met je bibliotheekpas en bekijk het uittreksel op Uittrekselbank.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Over de auteur
Robbert Welagen (1981) heeft, sinds hij in 2006 debuteerde met Lipari, inmiddels al negen romans en korte verhalen op zijn naam staan.
Hij volgde de kunstacademie in Den Bosch en studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht. Sinds 2009 is hij docent proza aan de Schrijversvakschool.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Robbert Welagen
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst:
-
Kristien Hemmerechts
-
Ted van Lieshout
-
Peter Zantingh
-
Walter van den Berg
-
Willem Frederik Hermans
-
F. Springer
-
A.F.Th. van der Heijden