De gelukkige huisvrouw
Lezen voor de lijst
Lea, een jonge, 'verwende' vrouw uit Aerdenhout heeft alles wat haar hartje begeert. Ze hoeft niet te werken, haar man Harry -die niet vaak thuis is- zorgt dat het geld met bakken binnenkomt. Op zeker moment kondigt hij aan een kind te willen. Voor Lea hoeft dit niet zo nodig. Ze gaat akkoord onder de voorwaarde dat Harry elke avond met haar vrijt.
Lea voelt zich tijdens de zwangerschap erg onplezierig, vooral doordat ze het idee heeft haar sexy imago kwijt te zijn. De bevalling is een hel. Lea heeft geen moedergevoel voor de baby, Harry Junior. Ze raakt steeds verder in de war en wordt uiteindelijk opgenomen in een psychiatrische inrichting. Als ze door de medicijnen weer wat beter wordt, krijgt ze therapie van Beau van Kooten, een psychiater op wie ze min of meer verliefd wordt. Tijdens de therapie praten therapeut en patiënt over het verleden van Lea. Vooral de zelfmoord van haar vader, die zich thuis als een tiran gedroeg, blijkt een 'onverwerkt trauma'. Lea maakt onder leiding van Beau na twintig jaar het rouwproces door dat uiteindelijk zal leiden tot haar herstel.
Leen het e-book en luisterboek in de online Bibliotheek-app
Dyslectisch? Lees dit boek bij Passend Lezen als gesproken boek.
Meer informatie over Passend Lezen.
Leesaanwijzingen
De gelukkige huisvrouw leest echt lekker weg. Je zult ervaren dat je door de bladzijden heen vliegt. De taal is simpel, maar ook grof. De lijn van het verhaal is grotendeels chronologisch. Het begint in 1998 met de zwangerschap van Lea. Het is niet moeilijk om die lijn te volgen. Maar er zijn ook passages bij de therapeut die spelen ná de opname van Lea. Daar moet je wel even bij stilstaan. Verder haalt Lea in sommige hoofdstukken jeugdherinneringen op.
De 42 hoofdstukken beginnen met een kort cursief dagboekstukje. Dit zijn blijkbaar aantekeningen van Lea’s moeder vanaf de geboorte van haar dochter (met uitzondering van het laatste hoofdstukje). Dat moet je bij het lezen goed beseffen.Je beleeft het verhaal helemaal vanuit Lea: het perspectief ligt steeds bij haar.
Het boek telt een kleine 300 pagina’s; in sommige uitgaven volgt er nog een interview met de schrijfster. Laat je door de omvang van het boek niet afschrikken: vooral de dialogen zijn 'snel', kort en prima te volgen.
Het boek zal meisjes waarschijnlijk eerder aanspreken dan jongens.
Om over na te denken
Waarom heet dit boek 'De gelukkige huisvrouw'?
Is elke vrouw geschikt voor het moederschap? Stel dat je een kind krijgt, maar je voelt daarbij niet 'wat normaal is', je hebt geen moedergevoelens: hoe zou dat zijn? Wat verwacht de omgeving (partner, grootouders) van jou als moeder?
Wat als je ouders hebt die geen liefde en aandacht voor jou hebben?
Is een gebrek aan gevoelens en 'je niet kunnen inleven in iemand anders' aangeboren? Of is zoiets het gevolg van jeugdervaringen, zoals het gebrek aan ouderliefde?
Wat anderen van dit boek vonden
'Van Royen heeft goed over kunnen brengen hoe Lea, ondanks haar postnatale depressie, een goed gevoel voor humor heeft en niet bepaald op haar mondje is gevallen. Ze wordt beschreven als een kakmadam die eigenlijk vooral achter de mannen aanzit. Zelfs wanneer Lea aan het bevallen is in het ziekenhuis probeert ze de dokters te charmeren. "Ik realiseerde me ineens dat ik geen slipje droeg en dat mijn vagina was opengeknipt. Ik sloeg mijn benen zo goed en zo kwaad als het ging over elkaar en lachte m’n tanden bloot. Wat was ik blij dat ik me had opgemaakt."'
Diantha, 3 vwo, op: scholieren.com
'Ik heb dit boek al eerder gelezen en ik blijf het een indrukwekkend en mooi boek vinden. De film van dit boek heb ik ook gezien, maar die vind ik daarentegen weer erg tegenvallen.Het is mooi hoe schrijfster Heleen van Royen alle emoties op een indrukwekkende manier weet weer te geven. Het krijgen van een kind is niet altijd fijn voor een moeder, en dit boek laat zien dat moeders ook hele andere emoties kunnen hebben. Daarnaast geeft het ook goed het onbegrip van de mensen om een ziek persoon heen.Ik vind dit boek dus zeker een aanrader! Als je van psychologische romans houdt, moet je zeker dit boek gelezen hebben. Het is geen hoogdravende literatuur maar wel een heerlijk boek om te lezen.'
Jessica, op: scholieren.com
'Niets dan clichés, eendimensionale dialogen en rechtlijnige karakters – om nog maar niet te spreken van het aan de haren erbij gesleepte einde en de huilerige wijze waarop hier een jonge vrouw wordt afgeschilderd.'
Margot Dijkgraaf, in: NRC, 21 juli 2000
Recensies
Log in met je bibliotheekpas en bekijk de recensies op Literom.
In de bibliotheek hoef je niet in te loggen.
Boekverfilming
Dit boek is verfilmd als De gelukkige huisvrouw.
Bekijk hier de trailer.
Op deze site vind je informatie over de auteur: Heleen van Royen
Na dit boek verder op Lezen voor de lijst
-
Judith Eiselin
Francien laat je tieten nog eens zien
Francien Regelink
-
Anna van Praag
-
Koos Meinderts